Een structurele oplossing voor hoogradioactieve restanten

MYRRHA NURA RECUMO Andere

Ons team van ingenieurs en wetenschappers ontwikkelt een nieuwe methode om op een efficiënte manier hoogradioactieve uraniumrestanten te beheren en te zuiveren. Hun missie: een structurele oplossing bieden aan het Institut National des Radioélements (IRE) in Fleurus. Zo garanderen we de globale toevoer van medische radiotopen en dragen we bij tot totale non-proliferatie.

De uraniumrestanten van het IRE worden naar de SCK•CEN-faciliteiten in Mol getransporteerd om ons kenmerkend verwerkingsproces te ondergaan. RECUMO zal volledig operationeel zijn in 2023.

Zorg jij ervoor dat dat wij stappen zetten in de richting van non-proliferatie? Wel, dan start jouw volgende missie bij RECUMO.

Nieuwsgierig?
Begin hier je ontdekkingsreis

De 3 missies van RECUMO

 • Veilig beheer van sterk gecontamineerd uranium

  De productie van radiotopen door de splijting van uranium genereert hoogradioactief uranium. Dit bestraald restant bevat nog steeds bruikbare elementen. Bij RECUMO zuiveren we dit restant en verwerken we de contaminanten volgens de Belgische afvalstandaarden.

 • Productie van 99Mo, 131I & 133Xe

  Onze BR2-reactor produceert 25% (soms zelfs 65%) van alle medische radiotopen in de wereld. Bij SCK•CEN produceren we isotopen die kanker en andere aandoeningen helpen opsporen en behandelen (bv. overactieve schildklier en longen). Om de wereldwijde bevoorrading van medische radio-isotopen te garanderen, rekenen we op de toevoer van geschikt uranium en de correcte verwerking van het uraniumrestant.

 • Publiek-publiek samenwerkingsakkoord met IRE

  RECUMO is een publiek-publieke samenwerking tussen SCK•CEN en het Institut National des Radioéléments in Fleurus. RECUMO zuivert IRE’s uraniumrestant en draagt op die manier bij tot non-proliferatie.

Jouw rol bij RECUMO

Is er een nobelere missie dan jezelf inzetten voor de globale bevoorrading van medische radio-isotopen? Zo word je onmisbaar in de strijd tegen kanker.

Zet je in als:

Onderzoeker

Onderzoek naar het beheer van nucleaire grondstoffen en hoogradioactieve uraniumrestanten heeft een positieve impact op mens, milieu en maatschappij. Een langetermijnproject als RECUMO geeft dan ook veel voldoening voor nucleaire chemici en fysici.

Ingenieur

Onze ingenieurs volgen strikte kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften in hun ontwerpen. Ze moeten alle aspecten van hun expertise inzetten zodat onze nucleaire infrastructuur bestand is tegen elk extern risico (zoals overstromingen, stormen en aardbevingen).

Management & ondersteuning

RECUMO vereist een langetermijnvisie. Onze managers en ondersteunende professionals moeten dan ook de planning respecteren en budgetten correct beheren. Onze laboranten ondersteunen onderzoek in een unieke omgeving.

Wat is de bestemming van RECUMO?

De reis is minstens even belangrijk als de aankomst, toch? We geven je een kort overzicht van de status en de toekomst van RECUMO.

Tijdlijn

2017
Officiële start van RECUMO
2019
Eerste uraniumtransport vertrekt vanuit IRE (Fleurus) naar Mol
2023
RECUMO is volledig operationeel. Eerste fase zuiveringsproces van de hoogradioactieve uraniumrestanten
2030
Aanvang zuiveringsproces van laagradioactief uranium

Meest recente mijlpaal

Status of the Low Enriched Uranium Fuel Development for High-Performance Research Reactors, Sannen L, Van den Berghe S, Leenaers A.

Jouw loopbaan bij RECUMO

XP: 0j Cp Research Engineer Chemical Processes
 • innovatieve chemische installaties ontwerpen
 • experimenten voorbereiden, organiseren en opvolgen
 • een team leiden en coachen
 • masterdiploma ingenieurswetenschappen
XP: 0j La Laborant
 • professionele bachelor chemie
 • hoogtechnologisch project met een grote maatschappelijke waarde
 • analyse van chemische processen en uitvoeren van experimenten
 • R&D functie